ACP is organizing an thrilling and inspiring program throughout the whole year, including international conferences and workshops, keynote lectures and research group seminars. Upcoming events are listed below. Allmost all events are open to the public, and you can reach them as follows:

• The auditorium and the two seminar rooms of the Abbe Center of Photonics are located in the foyer area in the ground floor of the building, Campus Beutenberg, Albert-Einstein-Straße 6, 07745 Jena.
  • The meeting rooms 106, 207 and 306 are located in the upper floors of the Abbe Center of Photonics according to the first digit of their number. External guests should take the public staircase from the foyer area and ring the bell at the individual doors to the meeting areas or call the secretary's office from the phones at the building's entrances (dial 47561).
  • The Carl Zeiss seminar room of the Fraunhofer Institute Jena is located at Campus Beutenberg, Albert-Einstein-Straße 7, 07745 Jena.
  • The seminar room of the Institute of Applied Physics is located at the yellow part of the institute building in the first floor, Campus Beutenberg, Albert-Einstein-Straße 15, 07745 Jena.
  • For further information, please contact Ms. Janett Grosser (, +49 3641 947961).

As for the digital world, the ACP Event tool can generate an iCal-compatible calendar file, which can be imported into about every calendar program and will be automatically updated. To be always up to date concerning all ACP events, feel free to import the following link into your calendar program:http://www.acp.uni-jena.de/events.ical.

Lecture by Prof. Jens Limpert (IAP Jena)
"Stand und Perspektiven von Hochleistungsfaserlasern"

Jena Optics Colloquium organized by OptoNet e.V.
19.03.2019 05:00pm
ACP auditorium, Albert-Einstein-Str. 6, 07745 Jena

Neue Anwendungen und Aufgabenfelder in Industrie und Forschung stellen hohe Anforderungen an die Leistung moderner Laser. Faserlaser mit ihren einzigartigen Strahlqualitäten und guten Wirkungsgraden gelten dabei als vielversprechendstes Festkörperlaserkonzept und ermöglichen z.B. eine deutliche Produktivitätssteigerung in der Mikromaterialbearbeitung. Aber auch in der Grundlagenforschung kommen Faserlaser zum Einsatz und erlauben völlig neue Einblicke in biologische oder medizinische Prozesse. Im Kolloquiumsvortrag werden die grundlegenden Eigenschaften, die Herausforderungen und die Skalierungskonzepte insbesondere von ultrakurzgepulsten Faserlasersystemen vorgestellt.

DER REFERENT
Prof. Dr. Jens Limpert studierte Physik an der Friedrich-Schiller-Universität Jena, wo er auch im Jahr 2003 zur faserbasierten Ultrakurzpulsverstärkung promovierte. Nach einem Postdoc-Auslandsaufenthalt an der Universität Bordeaux kehrte er 2005 nach Jena zurück und leitet seitdem die Arbeitsgruppe Faser- und Wellenleiterlaser am Institut für Angewandte Physik der FSU und widmet sich der Erforschung von neuartigen Laserkonzepten und deren Anwendungen